Merong Mahawangsa Menjadi Naqib!

Assalamualaikum. ana sebenarnya bukan nak jadi pengupas filem... tapi bila ana tengok cerita HMW yang orang kata meletup tu...serius... terjentik untuk cerita apa yang kita lalui.. apa yang MW lalui... ;)




pertama bila tengok cerita ni.. bilamana Merong x bersedia nak jadi orang yang akan lawan dengan Garuda.. kan pak kesom cakap... dia dapat amanat dan dia yakin merong orang tu.. tapi merong kata... SAYA TIDAK LAYAK WAHAI PAK KESOM.. then pak kesom kata.. kalau awak nak keluar dari pulau ni..keluar la.. saya tak kan halang...

ZUUUUUUUUUUUPPPPPPPPP..
tiba2 saya ingat kata2 sahabat saya pada mula2 dia ajak saya join usrah dulu
`nim.. Islam tetap akan memang kalau tampa kita,tapi rugilah kita kalau x boleh berada dala golongan orang yang memenangkan Islam... nim.. tarbiyah x perlukan kita..tapi kita yang perlukan tarbiyah`





Mahawangsa akhirnya... sudi untuk ditarbiyah oleh pak kesom.. jalani latihan..
buat sungguh2.. iqtiqamah dengan latihan supaya dia dapat tingkatkan kemahiran diri dia sebelum pegang amanah yang besar ;)



begitulah kehidupan untuk menjadi naqib.. tak de nye orang tu tiba2 jadi perfect! usrah tu tunjang tarbiyah.. setiap orang perlukan tarbiyah supaya hati mereka hidup.. di situ medan latihan mereka... ditimpa kesusahan..tak ada duit.. penat... x cukup masa... tu semua tarbiyah.. tarbiyah supaya kita menghargai nikmat yang Allah bagi.. supaya kita rasa bersyukur ketika diberi nikmat dan bersabar ketika menerima ujian... ^^V erm..  setiap naqib perlu ada proses tarbiyah untuk tingkatkan potensi diri... walaupun rasa tak layak sentiasa menyelubungi... jika Allah dah pilih.. ikut je flow... terima apa yang baik ;) jadi macam mahawangsa... BERSEDIA UNTUK DITARBIYAH!!




ana agak terharu bila mana putera Rom pilih mahawangsa untuk iring dia..walaupun masyarakat Goa semua tak suka dia..tapi.. putera Rom nampak kelebihan Mahawangsa...
itulaj dia pandangan dakwah!
tak perlu kita lihat kelemahan seseorang..
tapi lihat kelebihan yang ada dalam diri dia...



itulah pandangan seorang naqib kepada mad`u...
sesiapa sahaja perlu dianggap sebagai orang yang akan didakwah dan diterangkan dengan Islam...

isu sekarang bila mana..
muslimat bertudung labuh..kurang masuk dengan muslimat yang biasa2,yang seksi, atau papejela...
anan masih memikirkan jalan..
macam mana nak pecahkan tembok pemisah ni?
kalau kat kampus.. ni tak jadi isu sangat
biasa je dipandangan mata ana budak bertudung labuh outing dengan yang xbertudung labuh..
tapi kat kampus orang lain ana x pasti...
lagi parah..
bagi sahabat2 yang x sambung belajar..
terus kerja lepas SPM..
macam mana gayanya untuk tarik minat muslimat2 ini ..
tu belum lagi isu muslimat muda dengan muslimat veteran...


pemikiran perlu diubah..
keterbukaan hati perlu dilapangkan sebesar2nya..
untuk memecahkan tembok antara kita...
betul..
kita nak jaga ukhwah dengan sahabat2 sefiqrah..
tapi siapa nak jaga sahabat kita yang biasa2 tu??

satu jalan yang ana terfikir..
mungkin boleh dipraktikalkan....


add je semua muslimat kat facebook tu
tak kira freehair ke.... punk ke..hape ke..
add je..
bila dia approve.. raikan dia..ucap terima kasih..
rajin2... saya tengok kawan2 saya ada yang suka conteng wall orang lain dengan kata2 yang baik..
hmm..bolehla conteng wall dorang...
selain tu... status... video yang bersifat ketuhanan... bila dah friends..
akan automatik aktiviti kita dia tahu.. mana tahu kot terbuka hati dia study fb kita..
cari bahan.. link2 blog..video... ape2 jela.. kalau tak mampu buat semua.. jangan tinggalkan semua...
SEBELUM NAK SURUH MEREKA BERUBAH.. KITA DULU KENA BERUBAH.. TINGGALKAN SIKAP ASSOBIYAH KITA!!!





MASA puteri cina goda mawas untuk curi azimat kat leher...
itulah kuasa wanita... boleh pegang lelaki.. lalalalala
wanita menjadi fitnah utama bagi lelaki...
moga2 kita tak tergolong ;(

sebagai naqib...
kita boleh gunakan keistimewaan yang kita ada untuk tarik hati mad`u suka pada kita..
peringkat taarif ni...
kita memang kena pegang hati betul2..
raikan mereka..
tunjukkan segalanya indah dengan islam --memang indahkan pun --
kalau naqib ada kelebihan kreatif ke..
gunalah kelebihan tu.. untuk buat mad`u jatuh hati dengan kita...
supaya apa yang nak disampaikan. lebih menyentuh hati ;)
puteri cina gunakan kelebihan dia..untuk goda mawas..
supaya tercapai matlamat puteri.....
naqib juga ada matlamatnya...
matlamatnya pastilah daulah islamiyyah yang bermula dengan fardhi muslim..

Waktu Mahawangsa gunakan cermin untuk berperang..
itulah inovasi dari seorang naqib.. untuk mencapai matlamatnya..


mahawangsa sebagai naqib..memanglah kena berfikir lebih banyak dari orang2 dia..
inovasi yang dilakukan cukup hebat dan berjaya..
itu juga tugas naqib dalam usrah..
mencari inovasi supaya matlmat dakwah sampai..
 usrah tidak semestinya  duduk didalam halaqah..

usrah dipadang.. gunakan video..lagu.. profesional talk.. dan macam2 lagi..
bukan semata2 perbentangan..cakap kongsi pandangan..
inovasi kena buat supaya mad`u tak bosan...



Sebelum depa serang garuda...
Mahawangsa bagi kata2 semangat lu tuk anak2 buah dia sebelum berperang
dia jelaskan kenapa mereka perlu berjuang...

itu juga tugas seorang naqib..
dia perlu faham kenapa dia berjuang
dan jelaskan kepada madu
kenapa mereka berjuang
taburkan kata2 semangat...
dengan janji2 Nya...




itulah tugas seorang ketua..
tugas seorang naqib..

ana tak pandai sangat mengolah..
tapi ini lah sedikit sebanyak ana dapat dari Hikayat Merong Mahawangsa..

;)


ada lagi yang tak dikupas..heheeheheh.. cukup setakat ini untuk hari ini...


ps:anak sedara ke 11 dah lahir pagi tadi dengan berat 2.2 kg.. lelaki ;) Alhamdulillah.. semoga Allah berkati hidupnya dan memberikannya kefahaman kepada Islam..amin... :)

2 comments:

Medy, the sound of mind said...

suke bace ur statement kat ats..yea..kadg2 kerna terlalu kuat unsur atau sifat asabiah maka org y x bertudung ni terus dianggap orang yang tidak baik..sedangkan..kita tidak berhak untuk mengatakan siapa yang baik dan tidak..nice talk..sy follow awak for new info maybe ;-) keep it up..and assalamualaikum dear ;-)

hanimnorlaila said...

Assalamualaikum.. terima kasih medy ;) saya cuma menulis ikut apa yang berlaku..betul sgt..dulu ana anti dengan budak tudung labuh ni.. tapi.. konsep mereka yang terlalu meraikan sahabat buatkan ana sayang gila2 dah kat depa... sebenarnya.. yang bertudung labuh.. kena lebih terbuka terima apa2 permulaan keadaan sahabat.. dan yang tak berteudung labuh pun kena bersedia menerima ape jenis sahabat sekali pun ;) were are unite for islam.. x gitu ;) hehehhe