OrAng SoLat jAdi KaYa??


Buat kali pertama aku post benda2 berfaedah (:

Assalamualaikum anak-anak murid sume! Saya sebagai seorang yang bercita-cita (dulu) untuk menjadi seorang cikgu Matematik, tapi sayangnya tak kesampaian... sob3.

Tapi hari ini saya nak jugak mengajar subjek Matematik! Saya rasa bab ni penting sangat untuk anak-anak murid sume aplikasikan di masa hadapan. Tapi jangan risau, bab ni senang jer, dan menarik. Cikgu yang tak bertauliah cam saya pun boleh ajar.. :senyum:. Jadi sume pelajar sila baca surah al-Fatihah dan doa belajar dulu, sebelum kita bermula okeh?

Okeh, tajuk bab yang akan cikgu ajar hari ni adalah; Aplikasi Darab dalam Kehidupan!

Orait, subtopik yang pertama dalam bab ini adalah Perbezaan Nilai Solat Sendirian dan Berjemaah. Solat kat mana? Aaa, kat mana-mana je pun boleh. Rukun pun sama je, sama ada buat sendiri atau berjemaah. Tempoh dia pun lebih kurang sama. Cuma kalau buat berjemaah, lagi best kan?

Untuk subtopik ini, hanya formula di bawah ni jer yang akan kita gunakan;

Formula;
Solat sendirian = RM1,
Solat berjemaah = RM27

Haa, nampak tak beza 'gaji' dia? Tak banyak pun kan? RM26 jer pun.. Tapi itu baru satu waktu! Jadi, jom kita darabkan dengan 5 kali setiap hari;

Sehari;
5 kali X RM1 = RM5,
5 kali X RM27 = RM135 (beza 130)

Waaa, banyakkan beza?? Yang solat sendirian dapat RM5 jer sehari (kalau tak ponteng:). Tapi kalau yang berjemaah, boleh dapat sehingga RM135 seorang! Boleh beli kasut futsal Adidas F50 kot. :senyum:. Okeh, sekarang kita darabkan dengan sebulan lak;

Sebulan;
30 hari X RM5 = RM150
30 hari X RM135 = RM4,050 (beza 3,900)

Whoooaaa!! Boleh dapat sampai RM4,050 tuu, kalah gaji bulanan Arkitek! Selamba je boleh angkat DSLR Canon 60D. Kalau tambah lagi seribu, dah boleh pergi umrah, kan? Mesti kita dah tak tengok yang RM150 tu je kan? Takat duit minyak kereta balik Kota Bharu - Johor Bahru boleh la. :senyum:. Siapa la yang nak gaji kecik?

Haaa, sekarang kita tengok berapa lak kita boleh kumpul dalam setahun;

Setahun;
12 bulan X RM150 = RM1,800
12 bulan X RM4,050 = RM48,600 (beza 46,800)

Perghhhhh!! Dekat RM50 ribu beb! Itupun belum termasuk solat-solat sunat lagi. Dah boleh angkat kereta Persona cash kot. Ke nak RM1800 je setahun? :senyum:..

Ok la, let's be realistic; mungkin tak semua waktu kita dapat berjemaah. Sebab tak sempat dsb. Mungkin average 3-4 kali je sehari. So, mungkin boleh dapat dekat RM30-40 ribu lebih je ke.. Tapi kita masih ada bonus dan overtime! Bonus tu adalah seperti solat-solat sunat Rawatib (solat sunat sebelum dan selepas solat fardhu). Dan overtime lak seperti solat malam. Jadi, kita masih mampu dapatkan sehingga RM50 ribu setahun!!

Dan bayangkan berapa juta ringgit kita boleh kumpul sepanjang hayat kita... Fuh, lumayan kan?

Eh, ganjaran solat ni dalam bentuk wang ringgit ke? Buat ape duit banyak-banyak kat akhirat nanti?

Dengan 'duit' bekal yang kita ada ini la akan menjadi sumber kekayaan dan kenikmatan hidup di akhirat nanti. Berapa banyak 'duit' yang kita kumpul akan menentukan tangga syurga yang akan kita diami. Dan harus kita ingat; jika 'duit' kita lebih banyak dari 'hutang' yang kita ada, barulah layak kita diterima ke syurga Allah! MasyaAllah..

Istilah 'duit' ini hanyalah manafestasi akan ganjaran yang Allah janji di akhirat kelak. Malah ia jauuuh lebih berharga dari duit - langsung tak terjangkau dek akal, akan bentuk ganjaran yang Allah nantikan buat kita.

Jadi, jom start kumpul 'duit' banyak-banyak!!





copy :http://halaqah.net/v10/index.php?topic=15572.msg223558;topicseen#new

JaNgaN kErinGkan AirMata sAya bOLeh?

Teman tersayang..
di setiap kali pertemuan..
sikit atau ramai..
kau pasti melihat aku seringkali diam..
dan terkadang..
ada air mata yang sedang bertakung..

saat itu.. bukanlah aku ditimpa kelemahan..
tetapi 1 nikmat kesyukuran yang terlalu mendalam..
nikmat yang aku tak mampu fikirkan jika aku akan kehilangannya..


setiap kali pertemuan..
aku rasakan 1 kekuatan
bahawa aku tidak sendirian..

Merong Mahawangsa Menjadi Naqib!

Assalamualaikum. ana sebenarnya bukan nak jadi pengupas filem... tapi bila ana tengok cerita HMW yang orang kata meletup tu...serius... terjentik untuk cerita apa yang kita lalui.. apa yang MW lalui... ;)




pertama bila tengok cerita ni.. bilamana Merong x bersedia nak jadi orang yang akan lawan dengan Garuda.. kan pak kesom cakap... dia dapat amanat dan dia yakin merong orang tu.. tapi merong kata... SAYA TIDAK LAYAK WAHAI PAK KESOM.. then pak kesom kata.. kalau awak nak keluar dari pulau ni..keluar la.. saya tak kan halang...

ZUUUUUUUUUUUPPPPPPPPP..
tiba2 saya ingat kata2 sahabat saya pada mula2 dia ajak saya join usrah dulu
`nim.. Islam tetap akan memang kalau tampa kita,tapi rugilah kita kalau x boleh berada dala golongan orang yang memenangkan Islam... nim.. tarbiyah x perlukan kita..tapi kita yang perlukan tarbiyah`





Mahawangsa akhirnya... sudi untuk ditarbiyah oleh pak kesom.. jalani latihan..
buat sungguh2.. iqtiqamah dengan latihan supaya dia dapat tingkatkan kemahiran diri dia sebelum pegang amanah yang besar ;)



begitulah kehidupan untuk menjadi naqib.. tak de nye orang tu tiba2 jadi perfect! usrah tu tunjang tarbiyah.. setiap orang perlukan tarbiyah supaya hati mereka hidup.. di situ medan latihan mereka... ditimpa kesusahan..tak ada duit.. penat... x cukup masa... tu semua tarbiyah.. tarbiyah supaya kita menghargai nikmat yang Allah bagi.. supaya kita rasa bersyukur ketika diberi nikmat dan bersabar ketika menerima ujian... ^^V erm..  setiap naqib perlu ada proses tarbiyah untuk tingkatkan potensi diri... walaupun rasa tak layak sentiasa menyelubungi... jika Allah dah pilih.. ikut je flow... terima apa yang baik ;) jadi macam mahawangsa... BERSEDIA UNTUK DITARBIYAH!!




ana agak terharu bila mana putera Rom pilih mahawangsa untuk iring dia..walaupun masyarakat Goa semua tak suka dia..tapi.. putera Rom nampak kelebihan Mahawangsa...
itulaj dia pandangan dakwah!
tak perlu kita lihat kelemahan seseorang..
tapi lihat kelebihan yang ada dalam diri dia...



itulah pandangan seorang naqib kepada mad`u...
sesiapa sahaja perlu dianggap sebagai orang yang akan didakwah dan diterangkan dengan Islam...

isu sekarang bila mana..
muslimat bertudung labuh..kurang masuk dengan muslimat yang biasa2,yang seksi, atau papejela...
anan masih memikirkan jalan..
macam mana nak pecahkan tembok pemisah ni?
kalau kat kampus.. ni tak jadi isu sangat
biasa je dipandangan mata ana budak bertudung labuh outing dengan yang xbertudung labuh..
tapi kat kampus orang lain ana x pasti...
lagi parah..
bagi sahabat2 yang x sambung belajar..
terus kerja lepas SPM..
macam mana gayanya untuk tarik minat muslimat2 ini ..
tu belum lagi isu muslimat muda dengan muslimat veteran...


pemikiran perlu diubah..
keterbukaan hati perlu dilapangkan sebesar2nya..
untuk memecahkan tembok antara kita...
betul..
kita nak jaga ukhwah dengan sahabat2 sefiqrah..
tapi siapa nak jaga sahabat kita yang biasa2 tu??

satu jalan yang ana terfikir..
mungkin boleh dipraktikalkan....


add je semua muslimat kat facebook tu
tak kira freehair ke.... punk ke..hape ke..
add je..
bila dia approve.. raikan dia..ucap terima kasih..
rajin2... saya tengok kawan2 saya ada yang suka conteng wall orang lain dengan kata2 yang baik..
hmm..bolehla conteng wall dorang...
selain tu... status... video yang bersifat ketuhanan... bila dah friends..
akan automatik aktiviti kita dia tahu.. mana tahu kot terbuka hati dia study fb kita..
cari bahan.. link2 blog..video... ape2 jela.. kalau tak mampu buat semua.. jangan tinggalkan semua...
SEBELUM NAK SURUH MEREKA BERUBAH.. KITA DULU KENA BERUBAH.. TINGGALKAN SIKAP ASSOBIYAH KITA!!!





MASA puteri cina goda mawas untuk curi azimat kat leher...
itulah kuasa wanita... boleh pegang lelaki.. lalalalala
wanita menjadi fitnah utama bagi lelaki...
moga2 kita tak tergolong ;(

sebagai naqib...
kita boleh gunakan keistimewaan yang kita ada untuk tarik hati mad`u suka pada kita..
peringkat taarif ni...
kita memang kena pegang hati betul2..
raikan mereka..
tunjukkan segalanya indah dengan islam --memang indahkan pun --
kalau naqib ada kelebihan kreatif ke..
gunalah kelebihan tu.. untuk buat mad`u jatuh hati dengan kita...
supaya apa yang nak disampaikan. lebih menyentuh hati ;)
puteri cina gunakan kelebihan dia..untuk goda mawas..
supaya tercapai matlamat puteri.....
naqib juga ada matlamatnya...
matlamatnya pastilah daulah islamiyyah yang bermula dengan fardhi muslim..

Waktu Mahawangsa gunakan cermin untuk berperang..
itulah inovasi dari seorang naqib.. untuk mencapai matlamatnya..


mahawangsa sebagai naqib..memanglah kena berfikir lebih banyak dari orang2 dia..
inovasi yang dilakukan cukup hebat dan berjaya..
itu juga tugas naqib dalam usrah..
mencari inovasi supaya matlmat dakwah sampai..
 usrah tidak semestinya  duduk didalam halaqah..

usrah dipadang.. gunakan video..lagu.. profesional talk.. dan macam2 lagi..
bukan semata2 perbentangan..cakap kongsi pandangan..
inovasi kena buat supaya mad`u tak bosan...



Sebelum depa serang garuda...
Mahawangsa bagi kata2 semangat lu tuk anak2 buah dia sebelum berperang
dia jelaskan kenapa mereka perlu berjuang...

itu juga tugas seorang naqib..
dia perlu faham kenapa dia berjuang
dan jelaskan kepada madu
kenapa mereka berjuang
taburkan kata2 semangat...
dengan janji2 Nya...




itulah tugas seorang ketua..
tugas seorang naqib..

ana tak pandai sangat mengolah..
tapi ini lah sedikit sebanyak ana dapat dari Hikayat Merong Mahawangsa..

;)


ada lagi yang tak dikupas..heheeheheh.. cukup setakat ini untuk hari ini...


ps:anak sedara ke 11 dah lahir pagi tadi dengan berat 2.2 kg.. lelaki ;) Alhamdulillah.. semoga Allah berkati hidupnya dan memberikannya kefahaman kepada Islam..amin... :)

BiLa RaSa gEmBiRa

Assalamualaikum.badan agak penat harini bawam moto lebhi kurang 120km
rkkk..jangan tanya saya dah ada lesen ke belum ^^V 

hati tengah sedih..
tiba2 teringat lagu 
BILA RASA GEMBIRA

kalau cikgu sekolah rendah tak tahu .hehehe..saya tak percaya!

kalau ikut akak2  ipg kpm dorang ubah sikit
bila rasa gembira tepuk tengan..
mati nyamuk..
bila rasa gembira petik jari
tada bunyi..
bila rasa gembira tepuk peha
aduh sakit
bila rasa gembira hentak kaki
gempa bumi..


masa PBS (pengalaman berasaskan sekolah aritu..budak2 suka sgt dengan inovasi ni)
act kepada kakak yang ubah tu..
kami pun suka..he3

BerFasa- FasA

Assalamualaikum ;) hehehe.. bila saya baca post kakak saya 
 terasa nak memandang ke belakang sekejap...
dari semester satu foundation..
sehingga dah tamat semester 1 degree ;)


Permulaan 

iSi wAkTu cUti

Alhamdulillah.. malam ini tergerak juga nak menaip.. Bila ada sahabat yang bertanya. bila nak update blog.. hm.. dalam keadaan sekarang.. dengan pelbagai isu.. saya lagi seronok membaca dari menulis.. hehehe... 
waktuuuuu.... memang menjadi ujian pada saya... bila dah cuti2 macam ni.. terasa satu fasa yang kadang2 kosong!! nasib la ada beberapa biji buku sebagai peneman... internet untuk cari bahan... tapi kadang2 facebook gak... aeisssshhhhhhhhh.....
Setakat ni...
saya dah habiskan 2 biji buku...
satu hadiah dari insan misteri...
hanya cik husna affendi je tahu..
tapi dia memang seorang yang amanah
saya pun x nak paksa dia bagitahu siapa orang yang bagi buku tu..

GAZA MENANGIS...

buat saya rasa lagi faham rentetan peristiwa kat palestin
buat saya kenal siapa Hamas.. siapa Fattah
buat saya tahu juga tentang pemimpin Arab
dan... patutler Husni Mubarak kena dengan rakyat dia.. lalalaal
kuasa rakyat..





kemudian..
pemerhatian saya beralih pula kepada satu buku ni

tapi saya tak leh citer pape pasal buku ni

ramai sangat budak sensitif...

saya baca untuk mengetahuan..


demokrasi kan?? ;p

lalalalalalalalala




hehehehehe... buku ape ni ep???
yang penting ilmu...


orang lain baca Bible untuk buat kajian x kecoh pun...
jadi kita tak payah la nak kecoh2 sangat ye.......




dan buku yang bakal menyusul  mungkin 4 5 hari lagi.....

sangat  TAK SABAR nak baca buku ni!!!!!!!!!!


tajuk buku tu
DEMOKRASI HARAM

MENJAWAB PERSOALAN HIZBUT TAHRIN

HT


BUKAN 

HOT TIKET 


ok???




cerita yang telah di khatamkan,..



KUNG FU PANDA...





memandangkan semester lepas
saya kali pertama belajar nak jadi cikgu kan...

subjek paling saya suka..
matematik kurikulum...


salah satu kaitan..

lecturer saya cakap..

kita nak jadi cikgu...
kita yang kena belajar cara anak murid kita belajar

bukan dorang ikut cara kita!!!!


analoginya......

cikgu suruh pelajar dia panjat bangunan tinggi..

dengan cara cikgu ajar macam mana nak panjat bangunan tu
mungkin ada pelajar boleh ikut.. (standart written method)


mungkin ada yang tak boleh ikut (yang ni cikgu bertanggungjawab untuk sediakan alternative written method)



sebab tu...

sekarang..

kita jangan sebut..




PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN



tetapi..


PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN


cikgu belajar cara murid belajar..
macam mana dia boleh bawa...


cikgu fikirkan jalan..
itu tugas cikgu!!

nak pastikan pelajar tu..
panajt bangunan guna tangga ke


kereta kabel ke...

pakai lastik yang besar tu ke...


errrrrrkkkkkkkkkkk
lebih2 lak ;p


dalam Kung Fu panda..





master dapat  switch Po dengan makanan


MASTER SIFU BELAJAR BAHAWA PO AKAN BERUSAHA KALAU DIA NAK MAKAN JE

JADI DIA MENGAJAR MENGGUNAKAN ALTERNTIVE METHOD....



4 murid dia yang lain ..
guna standart method je.........



Po ni pun bermasalah.......

tapi dalam bermasalah


dia boleh gak jadi Ninja Worrior ke hape ntah..

pasal....


dia ada `sesuatu`


yang dikesan oleh tok guru kura2...


sifu tupai tu bukan main la sabaq...

pehal encik kura2 ni piilih panda ni jadi calon???



tapi kerana 

wala` pada pemimpin..



di ikutkan juga ;)



dan akhirnya!!

ada hikmah!


memang PO ada kelebihan dia yang tersendiri...


kalau nak hurai citer Kung Fu panda ni Memang BANYAK...

tak Pe La


lain KaLi..


saya MaSukkan dalAm post2 lain pula







Jika Allah mengizinkan ;)




ps: terima kasih ya Allah.. dengan nikmat yang Kau berikan kepadaku..