dAi`E.. fLekSiBLeKan DiRimU..

Assalamualaikum wbt...





fuhhh...fuhh... tiup debu.. 
dah lama tak update blog ;)

busy dengan pgrogram untuk Tarbiyah Jasadiyah..
InsyaAllah..

macam2 saya nak share.. sampai saya lupa..

ok..tajuk kali ni.. dai`e fleksiblekan dirimu
memandangkan exam dah nak dekat.
aura exam pun dah mai ni..
jadi.. teringat kelas matematik kurikulum saya
lect saya selalu tekankan pasal fleksibality..
tak kira la..
pada cikgu, PNP, dan macam2 lagi..
fleksibility membawa kepada inovasi dan kreativiti
terus kepada big picture thinking dan bla....bla..bla..
ok..stop pasal math kurikulum jap ;p





pada saya... dai`e pun menuntut perkara yang sama..

FLEKSIBEL


saya menasihatkan diri saya sebenarnya..

untuk terus belajar
masyuk dengan semua orang..

kalau nak jadi dai`e.. pilih mad`u.
berat jugak tu..

sebagai agen agama..
kita kena promote agama kita untuk semua..
dan kita adalah testimoninya!

kalau hasil tarbiyah dari kita agama kita yang memang hebat tu!
kita guna betul2 segala ajaran dan ubat2 hati
segalanya ikut pada kitab panduan Al quran dan As sunnah
hasilnya pasti HEBAT!!


tapi..kalau kita guna lebih kurang
tak ikut panduan
MESTILAH TAK KAN DAPAT IMPAK SEBENAR


DAN SALAH SIAPA???



JAWAB SENDIRI EP....




eh.. dari fleksible gi kat testimoni lak ;p



semalam...
ada kejorhanan balapan dan padang...


sebelum saya masuk bertanding
`tarik tali je pun`
hehehehe


my luvly sis cakap kat saya


`nim.. kita agen Islam.. ape2 kita buat.. kena buat yang yang terbaik..termampu...kita kena hebat dari semua bidang.. sukan!akademik! skil komunikasi! beradab dengan semua orang.. dan semua2 aspek!!! kita kena jadi yang terbaik... bawa nama islam di situ nim... jangan tunjukkan Islam lemah...`




alhamdulillah...
rasa ditarbiyah...

then..

terfikir..

betul gak..

daie kena hebat dari semua perkara... sekecil2 perkara hingga sebesar2 perkara

kerana kita cerminan untuk agama kita

dan jangan sesekali 

membiarkan akhlak kita yang buruk ni

menjadi fitnah pada agama kita..

jangan kita jadi puncanya



satu kisah menarik
bila mana waktu sahabat ambil hadiah...


yang tukang bagi hadiah.,. nak salam
lelaki ajnabi ler...


sahabat ni pula..

dapat emas lagi kot!!

kami masa tu
istighfar dan doa je...

moga2 sahabat ni kuat
dan cari jalan



bila nama dia kena panggil...

kami kat tepi ni pegang tangan...
macam ada 1 kekuatan..

mohon sangat Allah jaga sahabat ni...



last!!!


Allahuakhbar....

sahabat saya tu
letakkan tangan di belakang

tunduk
senyum


subhanallah
Alhamdulillah..

masa tu rasa gembira sangat..

itulah hasil tarbiyah ;)


;) 


dia hebat di padang.,.
hebat di surau..
hebat di kelas..
InsyaALlah...






hebat kerana menjadi agen Islam

kena lakukan yang terbaik untuk Islam

bukan untuk di puji...


Subhanallah...

Alhamdulillah ;)




fleksiblekan dirimu ;)




ni gambar2 yang di snap semalam ;)





cikgu math dengan bakal2 ustazah ;)







sri kenanga yang hijau ;) i like hijau ;p






kanak2 pra yang sangat comel :)





rumah sri dahlia.. naib johan pun kira ok la ep.. alhamdulillah...
ni bersama2 peserta perbarisan..


2 pingat yang dapat semalam.. alhamdulillah ;)






melihat dari jauh ;) dan tersenyum ;)






Islam pasti yang pertama ;)




last but not least..

congrat untuk semua ;)


dan

lihatlah sesuatu dari sudut yang berbeza ;)

out

2 comments:

binabbil huda said...

c0ngrates sis :)

binabbil huda said...
This comment has been removed by the author.