aDa Apa pAda tOnG sAmpAh?

Assalamaualaikum.. 
kenapa entry kali ni macam kelakaw je? ok..
awal2 ni..
nak ucap terima kasih banyak kat geng kak limah 
(ain.aimi.amira.adah)
pasal dah teman akak makan...
dan buat akak pening pasai korang main air basuh tangan tuh.. ish3...



geng kak limah..tapi cik adah x de..cik anim..melihat jer  ;p

sudah makan dengan bebudak berempat ni..
depa kena p kelas lagi..
saya pula. ke bilik untuk siapkan kerja. tapi
diberi taqlifan oleh mereka2 ni untuk bagi kucing makan
balance nasi kitorang tadi...


buruk lak rasa gambar ni..hehehe

masa turun tu.... pi kat tong sampah..
ada 3... tapi salah satu plastik tu..
kertas je semua..

lepas siapkan tempat untuk encik kucing makan...

saya pun tengok la dalam plastik tu...



ada banyak sangat benda2 yang berguna....

file hitam yang masih boleh refill

file plastik yang comel2 dan masih baru 

ada buku2 yang boleh dijadikan rujukan..


nota2 yang mantop punyer.....

tambah tolak..kurang 10 ringgit gak ni..



saya luangkan masa dalam 10 minit kot untuk selongkar sampah tu....

ntah2 ada yang lalu tadi cakap.. ntah pape la hanim ni sampai sampah pun nak dibuka... diselongkar macam tu.. hehehe.. ok.. xpe...




sayang sangat2.... ,kalau bilik saya ni besaq.......
satu plastik sampah tu saya angkut untuk kutip 
ILMU.....ILMU......ILMU..
BAHAN RUJUKAN..BAHAN RUJUKAN..BAHAN RUJUKAN..
REZEKI.. REZEKI ..REZEKI.. 
YANG TERBUANG ITU...



sejujurnya..
keadaan tu buat aku duduk sejenak...
berfikir...

`Ya Allah... aku rasakan sangat ni sesuatu pembaziran yang teramat sangat..`

mungkin yang buang tu memang x nak pakai dah semua2 tu...






tapi....


itu ilmu...

sayang ;,(


tempatnya..


TONG SAMPAH????


tu ke pengakhiran kita pada bahan2 yang lect kita bagi?
duit elaun yang kita guna untuk beli file?

cukupkah sekadar dapat A for final exam??





ok..
nak share 1 cerita..
~ada la sorang mamat ni kan..~
dia ni sangat mencintai ilmu..
belajaq kat situ.. 
kat sini...
semuanya tempat guru2 hebat dia belajaq...



sekali tu.. dia kena rompak...
then dia cakap kat perompak tu..
`enta.. enta ambil la semua harta ana ada..tapi tolong la ..enta jangan ambil bungkusan ana tu`
perompak ni geram la kan..nak gak tahu apa yang ada dalam bungkusan tu...

`gua nak tanya lu..pehal lu sayang sangat bungkusan tu..mesti berharga kan....`


last sekali mamat tu cakap...
`dalam bungkusan tu ada buku2..kitab2 ana study... ana sayang sangat tu.. ilmu2 ana..`


perompak tu gelak je...
`oo0o0..lu punya ilmu dalam bungkusan ni?kalau x de buku ni..hilang la ilmu lu??`


then.. pendek cerita..
tiba2 mamat tu cakap..
`terima kasih encik perompak.. enta dah sedarkan ana... ilmu ana bukan pada kitab tu..tapi sepatutnya ada pada dri ana... ana dah belajar sesuatu dari enta..walalupun seorang perompak`



erkkkkk.... mungkin yang buang buku2 ni..
ikut style tu kot... ilmu penuh didada.. di amalkan..insyaAllah..


tapi...

aku bukanlah sehebat mamat itu untuk mengingati segala ilmu...
lagi sedih...

mamat itu bukanlah membuang bukunya.. tapi di ambil....



hm..
moral of the story-- dengan orang jahat pun kita boleh belajaw kalau husnulzhon..
hargailah nikmt yang Allah bagi pada kita...
rezeki3...ilmu3..nikmat3..UJIAN3...




saya kemudian lihat dari sudut lain...


tong sampah yang dilihat kotor..busuk..jahat itu...
masih ada nilainya...
walaupun 5 sen...

kan kome cakap..kalau x de 5 sen,,tetap x cukup sejuta..jadi 5sen pun berharga..




begitu jugak sahabat2 kita..
insan2 disekeliling kita..

betapa hina kita tengok dorang..
betapa enak kita rantah daging dorang
tampa ada tindakan untuk tolong dorang berubah..
cakap tak habis2.. bila rasa diri dah terlalu baik...
merasa kita lebih baik dari mereka..

u-turn jap..
jangan terlalu yakin...


kita bukanlah sehebat mana..
walaupun blog kita islamik
dalam usrah kita paling banyak bagi pendapat..
jemaah kat surau kita paling banyak pergi...

husnulzhon lah dengan mereka...


setiap hati hajatkan kebaikan
raikan mereka..
jangan biarkan mereka terlepas dari jalan dakwah kita

biarpun kita dikutuk dicaci..
itu part dorang
tapi..untuk kita pada mereka..
jadikanlah dirimu terbaik untuk mereka





saya x lah cakap dorang2 tong  sampah..
tapi apabila kita perasan kita terlalu wangi..
payah tau--pasal kadang2 wangian tu buat orang pening bil kuat sangat

cukuplah untukmu bersederhana..
bila ada yang berurusan dengan mu.. mereka merasa selesa..



jadikanlah dirimu seperti lebah



bagi yang dianggap berbau busuk..
biar mereka mendapat sedikit wangian apabila mendekati kita..
mungkin 1 hari nanti...
wangian mereka lebih harum dari kita!!!

yang penting!!

1st step! 






dah habis isu tong sampah..
dah habis isu bau busuk..
dah habis isu pening kerana budak2 yang main air basuh tangan tu...



masa untuk menyambung dating dengan encik esemen ...........



air untuk teman buat kerja-- air yang tak habis tadi.. hehehe









No comments: