aNaloGinya laGu Ni.........





Alhamdulillah... Assalamualaikum wbt...
hari ini.. jari berkenan lagi nak menari atas key board nieh.....
dapat idea waktu usrah kubra tadi..
pasal SABAR,REDHA DAN SYUKUR....






tak de nak kongsi sangat pun... tapi..... :)
he3....
teringat kuliah dari dato nik aziz nik mat...
dia cakap...
`soba denge sukur ni.. mace sayap kapa trobe... soba sbeloh.. sukur sbeloh.. kalo so tak dok.. do leh trobe la kapal tu...`

ditranslate with uncle google :p sabar dan syukur ni macam kapal terbang.. sabar sebelah,syukur sebelah.. kalau satu tak ada.. tak dapat terbanglah kapal tu....






orang yang kaya... dia perlu sabar dan syukur..
syukur= kerana dia dimurahkan rezeki.. ada duit untuk makan.. boleh bersedekah...
sabar= gunakan pada perkara kebaikan.. banyak ujian nafsu...


orang miskin.. dia perlu sabar dan syukur..
syukur= kerana tidak diuji dengan ujian nafsu.. jauh dari rasa kufur nikmat.. sentiasa bergantung harap pada Allah....
sabar= rezeki dari Allah semata2.. sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diberi


dan MACAM2 LAGI........






masuk pasal usrah tadi......
SABAR...


kisah pertama...
seorang manusia.. sanggup bersekang mata study... berusaha....untuk jawab exam... untuk dapat result cemerlang..slip periksa yang hebat... dan diangkat darjat di dunia.... betoi dak????






kisah kedua....
seorang manusia.... perlu BERSABAR...... REDHA...SYUKUR.... untuk hadapi EXAM=ujian.... untuk dapat RESULT CEMERLANG=buku catatan dengan tangan kanan .... dan DIANGKAT IMANNYA pada PANDANGAN ALLAH....








oits.......hanim norlaila mamat..
kalau kat dunia... orang tu mengaku dia pandai.. tampa sebarang certificate.. tampa ujian.. tampa slip keputusan periksa... ORANG NAK PERCAYA MACAM MANA YANG DIA TU PANDAI???



kalau kat akhirat.. orang tu mengaku dia beriman... tampa sebarang certificate... tampa sebaran ujian.. tampa sebarang catatan di buku amalan bahawa dia bersabar ketika merima ujian..... ALLAH AKAN PERCAYA KE YANG DIA TU BERIMAN????


`masakan kamu mengaku kamu beriman.. padahal kamu belum diuji`






ps:kita sampai sanggup bayar duit nak amik exam.. nak dapat kelulusan.. nak dapat perakuan.. supaya kita diperakui sebagai orang berilmu.. pandai..
tapi kita merungut bila dapat exam free supaya dapat perakuan sebagai orang yang beriman.....









SEKADAR KESAN DARIPADA MUSIM EXAM>>> FIKIR-fikirKAN

1 comment:

murabbi said...

jadi....
di manakah tahap kita???
dengan tujuan aoakah kita exam???
hum...
renung2...fikir2...
;)