Exam--semua jamm!!!

Bismillahirohmmanirohim..
post yang mempunyai tajuk agak negatif kali ni..
saya masih mencari mood untuk study.. walaupun telah bermula.
tapi hati rasa tiada kesungguhan..
Ya Allah...
berikanlah kepadaku fahaman para nabi, hafalan para rasul dan ilham para malaikat yang hampir dengan Mu...






semalam ada kita dapat `nasihat` dari beberapa orang kakak--
`bak sini akak bagi pelempang.. nak exam dah tu.. cepat2 sedar!!!!` he3..


`meh sini akak tarik hidung.. study dik.. study...` he3...







dan banyak lagi..
pada pukul 1.58 a.m... dapat satu meseg

adikku demi masa sungguh insan itu dalam kerugian kecuali yang berpesan2 dengan kebenaran dan kesabaran. USAH BERMALASAN!! KERANA MUSUH YANG NYATAITU AKAN BERGEMBIRA DENGAN KEMALASANMU.. DEMI DIA IAITU ALLAH, BANGKITLAH UNTUK MENJADI HAMBA YANG RAJIN`
bangun tidur.. berfikir sejenak...



ustazah Norehah.. sahabat dari http://halaqah.net
`cakap kat diri sendiri dengan penuh semangat, SYAITAN AKU AKAN LAWAN NGAN HANG!!! AKU BOLEH!! BACA TA`AWUZ OKEYH ADIKKU...`








dan sekarang...
pukul 9.05 am... jumaat 29 oktober.... --------------STUDY--

JADUAL EXAM..
1hb 11.2010 --- ELA
2hb 11.2010 --- BM
9hb 11.2010 --- MT1
15hb 11.2010 --- MT2



amin........

16HB.11.2020--------- BERADA DI KUALA TERENGGANU-- BALIK KAMPUNG!!!


OUT........

sAtU-- fAktA & SayA

Bismillahirrohmanirrohim...
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar...
sedang berehat2 menanti zohor... pukul 2 nanti kena ke Anjung makmur.. untuk tolong pensyarah JIP hias booth.. untuk sambutan kehadiran TPM isnin ni...

kali ini.. terasa nak kongsi fakta SATU.. yang berkait dengan saya :)
pertama yang best pasal SATU.. lagu kat blog saya nie --- SATU cinta dari five STAR---
sangat suka :)




<3 apa lagi yang menarik pasal satu?? tak kan ni je..
ni fakta lain.. seorang kakak berikan pada saya..
`adik nak tips belajar tak??? ni dia... SATU`
S- SEDIA
A-AWAL
T-TUMPUAN
U-ULANGKAJI






Seterusnya-- satu.... erm..
ha... saya ni agak istimewa la.. he3.. belajar di IPT yang hanya ada satu kat DUNIA ni..
semua pelajar perempuan.. melayu..islam... nak jadi cikgu.. siapa tak cukup ciri2 ni tak dibenaran masuk ke INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PEREMPUAN MELAYU..
terasa berkat tinggal di bumi yang terjaga ni..
InsyaAllah.. kurang maksiat di sini...





Satu--- Saya hanya ada satu mak.. dan satu ayah..
hm.. tadi kawan saya tengok gambar makayah saya.. yang saya letak dalam purse..
dia cakap `anim... awak punya muka ikut mak`
saya jawab `mungkin kot.. tapi perangai saya ikut ayah :) ayah saya garang tahu...`

ps--- lepas perhimpunan tadi bergayut dengan mak..dan kakak.. bahagianya.. tak sabar nak menantikan 15.11.2010.. pukul 9.30 malam... :)



apa lagi yang satu ye--- Saya hanya ada satu agama... ISLAM..
agama yang saya yakini...
baru2 ni saya tengok satu dokumentari.. yang memberikan beberapa ayat al-quran.. yang dibuktikan dengan sains..
saya tak hafal.. tapi.. keyakinan saya bertambah..
nak share ke...
jap rujuk tafsir :)

kalau pasal Alam.. surah Al-ANbiya ayat 30 (21:30)
`dan apakah orang2 kafir tidak mengetahui bahawa langit dan bumi dahulunya menyatu, kemudian kami pisahkan antara keduanya ; dan kami jadikan segala sesuatu berasal dari
air,mengapa mereka tidak beriman?

kalau rujuk pasal ayat ni... ikut penerangan saintis tuh..
ni teori big bang kalau saya tak lupa..
di mana.. bumi ni dulu berpunca dari satu letupan.. adalah proses dia yang saya tak pasti-- mungkin orang sains boleh jelaskan...
ke dua... jadikan segala sesuatu berasal dari air--- hohohoho
contoh terdekat dan paling dekat..
saya dan kamu.. dari manakah kita???
jawab sendiri ye :)

SAINS TAMPA AGAMA LEMAH
AGAMA TAMPA SAINS BUTA











ish... datang lagi SATU perkara berkaitan dengan satu.. ni kawan saya kongsi dengan saya dulu..
`anim... kita orang islam... matlamat kita SATU je kan... Akhirat... dan dalam al-quran pun ada cakap kan.. dunia tak da ape2 pun.. kosong... `
jadi.. meh kita buat kiraan yang dibuktikan dengan matematik..
1=akhirat
0=dunia..

kita bahagikan mereka berdua ini..
yang pertama.. dunia bahagi akhirat.. dunia/akhirat.. dunia di atas..akhirat di bawah... atau... 0/1 .. jawapannya.. KOSONG..... 00000000OOOO0000OOOO

SEKARANG...
AKHIRAT bahagi DUNIA... akhirat/dunia... akhirat di atas... dunia di bawah... atau... 1/0.... jawapannya... INFINITI.....


kalau kita letakkan dunia di atas... jawapan terakhir.. tak de apa2 yang kita akan dapat.. kosong..
tapi kalau kita letakkan akhirat diatas... INFINITI..
kita dapat nikmat yang tak terhingga..

kan ada ayat yang mengatakan-- `syurga itu terlalu nikmat sampai tiada manusia dapat bayangkannya... walaumacam mane best pun kita bayangkan.. syurga lagi best....`








hadoi... tangan dah lenguh.. nak menaip macam banyak lagi--- ye la tu.. ha3..

yang terakhir bagi post SATU hari ini...



Apa yang ku kejarkan
CINTA YANG MAHA SATU..

wahai Tuhan.. ku tak layak ke syurgaMu.. namun tak pula ku sanggup ke neraka Mu..
banyak nikmat yang Kau berikan kepadaku..

semalam seorang kakak tanya pada aku--
anim cuba tanya diri anim..
`apa yang anim dah buat untuk islam??`

haiiyyyaaa.. tak de ape2 pun... :(
hape ni anim... hohohoho...


Ya Allah.. Tunjukilah aku jalan yang lurus...
hanya padaMu aku bergantung harapan..
akan ku teruskan pengembaraan ini..
melengkapkan taqwin hidup aku..
selagi ada waktu yang Kau izinkan..
akan ku terus berusaha dan bertahan.
walau diri ini banyak kelemahan..
tapi.. hakikat ini harus ku telan..
diriku ini insan pilihan..
untuk membawakan risalah kebenaran..
namun aku memohon keizinan..
tingkatkan bagiku ilmu dan pengetahuan..
kerana hati ini cukup bimbang..
jika Al-ghuffur mendatang..
penyakit hati bagi insan yang kurang iman..
kerana diangkat pada masa yang tidak bersesuaian...
hanya padaMu aku menyembah dan memohon pertolongan..


Tuhanku.... Allah Yang Maha SATU...

sAtU-- fAktA & SayA

Bismillahirrohmanirrohim...
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar...

MeMBer, SainG, SaHabAt..





Bismillahirohmanirohim...
alhamdulillah... tergerak juga nak menaip malam ni walaupun agak kesibukan dan ketakutan. Berita mengejutkan `seorang lelaki masuk maktab` membuatkan saya tak berani tak merayau2 malam ni.
ish... kenapa nak bercakap topik member ni..
mungkin 2 3 hari ini.. saya sedikit teruji dengan `peristiwa2` yanr berlaku pada diri saya...

bukan nak mengumpat.. pada awak yang membaca.. maafkan saya, ini hanya sesi luahan perasaan sahaja... kepada awak :
`saya betul2 tak tahu apa dosa saya pada awak... saya anggap awak istimewa gak dalam hidup saya.. saya tak pasti dengan perubahan awak.. dan perubahan awak itu mengganggu jiwa saya.. hu3... saya tak sangka akan menitiskan air mata kerana awak...-- saya dah pujuk awak.. saya cuba cari hadis..untuk kembalikan kita kepada era baru---
tidak halal bagi seorang islam jika tidak menegur saudaranya selama tiga hari.. tapi.... awak tak tegur saya lagi.... `
saya tak tahu apa saya perlu buat...
cuma memerhatikan mu dari jauh dan mendoakan dirimu agar sentiasa bahagia....

awak--- apa status awak dengan saya sekarang???



kak siti rodhiah.. i luv u coz Allah..
dating pertama kita.. bersiar2 diperkarangan IPGKPM...
InsyaAllah.. kalau ada rezeki akak, sama2 kita menuntut ilmu di sini ye..
saya jadi senior akak ep :p
akak... terlalu banyak saya dapat daripada akak...
Allah pertemukan kita dengan satu niat..
Lillahitaala... rasa bertuah diri ni dapat mengenali akak..
diri ini juga sudah mula menyayangi akak...kerana Allah..
jumpa lagi nanti...

akak--- member,saing,sahabat???



bahjatu sholihah...
awak romantik la sekarang.. ha3.. Allahuakhbar.. terima kasih pasal kuatkan saya semalam ketika saya kata...
`nantikan musibah apabila sesuatu perkara itu diberikan kepada bukan ahlinya`
awak pun cakap pada saya, kita anggap ni peluang untuk kita baiki diri ye..
kita disituasi yang sama... Kita cuba dulu ye....

bahjah--- saya sayang awak.. biar Allah tentukan apa status kita...





kamu....
awak antara member ipg lain yang banyak bantu saya, dan beri pengajaran kat saya.. tak kira assignment, ilmu matematik ataupun ilmu agama... kadang2... malu dengan awak.. tapi tak pe.. saya anggap, setiap patah nasihat awak bagi tuh.. sebagai nasihat yang sangat berguna untuk saya..
`dakwah tu.. macam kita main skuasy... kita pukul bola tu ke dinding.. bola tu akan kembali pada kita balik... macam tu juga apa kita katakan, nasihat kita berikan.. atau apa2 la...`---- macam uncle saya cakap.. we get what we give... ye dak??

awak--- teruskan perkongsian info dan ilmu anda :)



faratihah---- ha3... i merajuk dengan u la sayang...
tapi saya gembira sangat dengan meseg semalam... farati cakap..
`tak perlu fikir pasal naqibah.. tiada apa2 pada title tu.. yang lebih penting adalah usaha kita.. anggap ini tarbiyah dari Allah untuk kita.. ingat... output kita bagi 50..kita dapat 2 kali ganda input.. jadi 100... buatlah.. kerana Allah.. Allah tak memandang hasil..Allah pandang usaha`



faratihah-- sahabat lillahitaala...




MATHEMATICIANS SEM3 JULY 2009
banyak yang saya belajar dari korang.. kita gaduh.. kita kutuk2.. kita terus terang.. kita mintak maaf.... dan sekarang,, kita bahagia..
saya sayang awak semua.. saya nak mention nama sorang2
JAMILAH, HIDAYAH,AIDA,KAK ODI, MIRA,MIRAH,AMAL,INA,AZI,KAK BIE,KAK SYARA,ZIRA, SITI,AYU,ANA,ALYAA,SHIMA....







I LOVE YOU SO MUCH..
saya tak kan belajar tentang kehidupan kalau saya tak hidup bersama korang..

Allahuakhbar..

Ya Allah.. ikatlah hati2 ini dengan rasa cinta yang terbina keranaMu..
teguhkan hati ini untuk terus ikhlas bermadu kasih keranaMu...
cinta kami bina.. biarlah sampai ke syurga...