pErKongSiaN uSraH


Alhamdulillah..semalam masih diizinkan Allah untuk pergi usrah walaupun kekangan masa yang teramat..alamak!!taklifan untuk esok..sirah Nabi Nuh..belum cari lagi..he.(skip jap).
Usrah semalam dimulakan dengan satu ayat oleh kak ti.
Surah An-Nur ayat 40 : yang membawa kepada macam ni la maksudnya.. orang tak bersyukur pada nikmat Allah adalah orang paling rugi..
ana hanya tunduk..diam..malu..
Lepas tu..Bada mula perbentangan.. tajuk Kufur dan jahiliyah.
mula2 Bada tanya,apa pendapat korang pasal jahiliyah?bila dia start dan sampai bila??
macam2 la jawapan yang diberi.. pastu ... Bada pun cakap..
duli Bada pun ingat macam tu..tapi.. lepas baca...rupa2nya..
JAHILIYAH BERMULA SEJAK NABI ADAM HINGGA SEKARANG.
jahiliyah ni orang macam mana??
orang yang menolak hidayah dan petunjuk Allah..
banyak yang dibincangkan..
berangkai2.. dan seronok :)
Untuk reflek diri.. ni ciri2 orang jahil:
tak beriman pada Allah
jalankan hukuman ikut hawa nafsu
menyembah taghut
tenggelam dalam nafus shawat...

kemudian,tiba2 teringat soalan kawan ana tanya ana dulu waktu kami `dating` kat bandar kuala terengganu.
`Anim.. apa pendapat anim.. beza antara orang beriman dan orang bertakwa??`
lalu saya jawab la sekadar termampu.. kemudian,kerana timbul isu semalam..saya ajukan balik soalan tu pada usrah saya..
kemudian.. diizinkan Allah dapat lagi satu maklumat baru...
manusia ni..stage dia macam ni
islam---------iman---------taqwa-------ihsan ......... oooo00000000ooooooo ye ke... baru tahu :) (tu la ucapan ana dalam usrah tu..ngeh3..)

ps: good luck untuk test esok :) dah3.... pi mandi cepat... malam ni ada program dari salah seorang sukarelawan pi Gaza naik kapal marmara tu..nak kongsi pengalaman..ape ntah nama dia..mungkin.. Dr.Ir Selamat.... kot.. out..... :)

No comments: