mEneRimA aTau mEmBeRi???




Alhamdulillah.. sengaja mencuri sedikit masa untuk berceloteh di blog ini..
Alhamdulillah.. semalam saya dah menhadiri satu program.. 7 langkah menuju kejayaan.
saya bukan nak kongsi semua tu.. banyak sangat input.. cuma hari ni nak kongsi satu je
pasal isu menerima dan memberi.. hurm.. disampaikan oleh ustaz hasrizal, atau saiful islam.. MasyaAllah.. ana seronok sangat..
program ni anjuran bakal2 doktor, kolej manipal.. dekat hospital melaka.. ana bertolak dari maktab 7.15 kot..dan sampai dalam 7.30... he.ana balik.. dalam pukul 12.15 sampai dalam maktab..
walaupun agak penat..pagi ni saya ada program senam seni.. he..... ter`skip` pula.. maaf kawan2 :( tapi saya memang tak suka senam2 campur2 nie.. maaf2. kalau budak2 maktab saja.. saya tak kisah. adoush. jom masuk topik........

bila saya reflek diri saya, saya rasa terkena sangat.. betapa mengada2nya saya ini.. hanya menharap untuk menerima.. tapi sukar untuk memberi..
begitu juga dalam konsep berkawan, mermasyarakat, belajar...
saya selalu menharap seorang sahabat yang dapat beri kemudahan kepada saya, tapi pernahkan saya cuba menjadi sahabat yang ,memberi ketengangan pada dia???
dalam bermasyarakat.. saya selalu menharapkan satu masyarakat yang kuah ikatannya. saling berkasih sayang..tegur menegur..
tapi pernahkan saya cuba memberi kasih sayang,cuba tegur mereka dulu..sayang mereka dulu?? hanim.. belum sempurna iman kamu melainkan kamu menyintai orang lain lebih dari diri kamu keranaNya.. (teguran yang sangat hebat)
sebagai pelajar..
saya selalu harapkan lecturer bagi baham kat saya, mudahkan saya dapat ilmu..
komen2.. salah orang je saya nampak..tapi salah saya??
tak pernah pun saya carikan nota untuk lecturer.........
jadi??? siapa yang memberi.. siapa yang menerima? padahal tangan yang memberi itu lebih baik dari tangan yang menerima :(

Allah telah bukakan mata saya..
jadi, apa tindakan saya lepas ni??
saya nak jadi orang yang berguna pada diri sendiri, keluarga,sahabat, masyarakat.dan agama...
sebaik2 manusia adalah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain..
kurangkan menharapkan penerimaan. tingkatkan pemberian!!! ok hanim norlaila Mamat ???
Moga beroleh keizinan dariNya... amin.......

bEstnYer DoRanG...



Alhamdulillah.. saya makin seronok menupdate blog.. mungkin kerana saya dah tak join fb lagi.. jadi masa saya, beralih ke sini. Mungkin...
hurm... ketika saya jari saya menari di keyboard ni.. Saya ada dalam bilik TV bersama-sama budak2 pengajian Agama kampus saya..

nak tahu siapa?? tak perlu kot..he... kenapa saya cakap.. bestnya dorang.. tadi saya pinjam pendrive salah sorang daripada mereka. Saya pun tengok la bahan2 kat dalam..
banyak power point tentang apa yang dorang belajar..
Saya buka satu power point(dengan izin).. tajuknya sabar..redha..
Saya baca..
kemudian terdetik dalam hati saya..
`bestnya kalau hari2 aku dapat belajar semua ni`
hari2 ada masa untuk cari ilmu agama.. dan tu bidang kita.. kan best..
teringat ustad Fuad kata.. `cikgu kalau ada peluang nak sambung belajar.. cikgu tak nak sambung phd dulu..taapi cikgu teringin nak sambung syariah ke.. ape2 la bidang agama`-------- ustad.. kata2 ustad menyentuh hati saya :(

Bila fikir balik.. dulu masa lepas UPSR.. saya dapat tawaran sekolah agama.. semua perempuan.. tapi hati tak terbuka untuk pergi..
saya bukan menyesal pergi sekolah lama..saya bersyukur,banyak perkara saya belajar.. saya cuma sedih sikit.. saya tak dapat tumpukan sepenuhnya untuk pengetahuan agama..
seronok budak P.A...
hari2 mereka terisi dengan ada je isu,topik,ilmu yang berkait dengan agama mereka akan dapat.
saya pula.. last belajar agama secara formal.. sem 1.. tahun lepas..
cam ne hati tak kering?? gimana mau maju??
ustad cakap.. akan ada satu sem je lagi saya akan belajar agama..
TITAS.. sem1 degree nanti..
sahabat2 p.A.. korang semua insan yang sangat2 bertuah..
hidup dalam suasana biah solehah..
MasyaAllah.. SubhanaAllah.. Alhamdulillah..
enti semua Da`e.. ana?? he3...
ana gembira tengok enti semua.. ana seronok bersahabat dengan enti..
walaupun kita tak rapat.. tak selalu berjumpa..
ana tetap mengagumi.. menyayangi enti semua..
kerana ikatan kita.. ikatan akidah.. lebih hebat daripada ikatan keluarga (ayat tazkirah ustaz riduan pagi tadi)

Uhibbuki fillah!!!

mAksiaT Vs iLmu



Alhamdulillah.. sebelum gosok baju dan tidur..
tergerak nak menari di pentas keyboard jap.
sejak saya tinggal di IPG KPM ni.. macam2 kata2 hikmah.. nasihat.. saya belajar..
dan salah satu yang saya ingat sangat.
kisah Imam Syafie apabila dia payah nak hafal.. Cikgu dia cakap..
`sucikan dirimu dari maksiat` --------- agak2 macam tu la..

bila saya reflek balik..
saya rasa semester ni.. pelajaran saya seperti dipermudahkan.. tidaklah terlalu temangu2..
kalau semester lepas.. pointer saya paling sikit(tapi saya tetap bersyukur.. pasal saya tahu apa saya patut dapat..urusan saya dengan Allah..he..)
tapi keadaannya berbeza dengan semester ni.. mungkin terlalu awal..
untuk saya kata dapat ilmu lebih mudah..pasal awak2.. mungkin soalan senang ----kot---
tapi..
banyaknya tapi???
ada 2 keadaan antara tsemester ni dengan semester lepas..
dan saya mengakui ILMU PAYAH MASUK KALAU HATI KITA ADA MAKSIAT.
saya tak inform yang saya tak buat maksiat..
tapi..menceritakan pengalaman..
Saya bersyukur dengan nikmat KasihNya pada saya.. ketuk hati saya ni....
kalau dulu.. tak da nya orang nak suruh saya ajar...
tapi kini.. sudah ada yang bertanya..
saya sangat terkejut.. bukan untuk kata saya pandai..ilmu itu dari Allah.. Saya gembira Allah permudahkan jalan saya...
Alhamdulillah..
Saya bahagia dengan hidup sekarang..
masa2 terisi dengan perkara berfaedah..
insyAllah..
sibuk pun tak pe..
yang penting..
macam kakak naqibah saya cakap
`jadikan adat itu ibadah,bukan ibadah itu adat`
hurm...
Alhamdulillah..
saya sangat gembira sekarang... tapi..................... (coming soon )

MinGGu SyOkNya Cinta

Assalamualaikum..
ini adalah video yang unit ppismp matematik ketika persembahan choral speaking..
ada meseg.. inSyaAllah..
sengaja nak dikongsi bersama-sama..
he....

swEeT 19tH

Alhamdulillah.. tak sangka.. masih diizinkannya untuk terus mencelarukan blog ini..
semalam,21hb 7 2010.. hari lahir Hazirah binti Mohd Abdul Wahid.. classmate ana .. plan melukakan hatinya hampir dirosakkan ana.. he3.. (belakang cerita).. tapi dah dicover rakan lain.. hanim2.. :)
kami menakutkan mereka dengan menggunakan nama encik Roslan.. pucat muka dia.. sampai je dia kat anjung hikmah,, kami call balik cakap encik Roslan dah datang kat kelas pasal dia lambat sangat..lagi pucat dia..

SAmpai kat pintu kelas.. dari luar, dia intai.. budak2 yang duduk tepi pintu semua berlakon macam ada cikgu.. masa tu,dia da start gigil la kot.. kemudian..
Suprise!!!
yang kesiaannya..
habis muka dan baju dia terkena benda kelip2.. kena baling.. kena syelek dengan kek.. dah yang paling penting..
tok dalangnya kak syara..
kami semua pelaksanna dan pelakon undangan je.. he..
nak post gambar kat sini boleh??



he...




MasyaAllah..Alhamdulillah..

Saya tak ada apa2 nak kongsi.. kecuali video2 dan ceramah yang ada dalam laptop saya.. video pertama saya nak kongsi.. tentang orang yang baru dapat hidayah tentang islam..INsyaAllah.. saya cuba download..

JanGan MenYerah..

aku dengar lagu ini secara tidak sengaja..
masa tu tengah duk buka banyak2 blgo..
agak menarik untuk menasihati diri ku ini..


Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Kita pasti pernah
Dapatkan cobaan yang berat
Seakan hidup ini
Tak ada artinya lagi

Syukuri apa yang ada
Hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini
Melakukan yang terbaik

Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Tuhan pasti kan menunjukkan
Kebesaran dan kuasanya
Bagi hambanya yang sabar
Dan tak kenal Putus asa

D'Masiv - Jangan Menyerah